27.3.08

Gallecs


Sembla mentida que tant aprop de Barcelona, hi hagi un lloc tant preciós. Entre Santa Perpètua de Mogoda, Mollet i Parets del Vallès des de l'Ap-7, podem veure una llarga extensió de verds camps. Què és això? doncs això és "Gallecs".


Aquest poble té una bonica i trista història que es remunta als primers segles després de Crist. Quant gallecs era un grup de masies disperses entre camps i boscos. El petit poble comptava amb una església romànica, del segle XII que encara es conserva gairebé perfecta. Poc a poc va anar perdent pes demogràfic i va passar a formar part del mateix municipi que mollet i Parets. Fins al s. XIX, que cadascun va formar els seus propis ajuntament i Gallecs va passar a dependre de Mollet.

Lamentablement, a l’any 1968 , una ment inquieta va preveure el creixement de la població de la zona metropolitana de Barcelona... i va passar a expropiar 1.500 hectàrees que va repartir entre les ciutats i pobles de la comarca (Santa Perpetua de la Moguda, Palau-solità i Plegamans; Parets del Vallès, Lliçà d'Amunt, Polinyà, Montcada i Reixac y Mollet del Vallès). Per sort, es va poder para el projecte l’any 1981, però ja era massa tard. Mollet, manté la zona central intacta, però ha edificat al voltant.
La resta de pobles ja havien construït polígons industrials i només Parets, va decidir qualificar la seva part con agrícola.